NY MOBIL HAVNEKRAN TIL BREVIKSTERMINALEN

Det blir et imponerende skue når en ny mobil havnekran ankommer Langesundsfjorden med kurs for Breviksterminalen på torsdag 15. juni hvis alt går etter planen. Krana vil rage 40 meter opp i lufta og blir godt synlig fra land.

Krana er av merket Kone Cranes Gottwald ESP7 Mobile Harbor Crane. Den nye mobile havnekrana skal de kommende uker testes og settes i drift, og vil raskt bli den foretrukne kranen for operasjon av containerskip. Frem til nå har det vært to mobile havnekraner som brukes til lasting og lossing av containere på Breviksterminalen.

Grenland Havn IKS har siden 2020 hatt en fordobling i antall containere som blir håndtert på Breviksterminalen. I 2022 var det om lag 70 000 TEU som ble omlastet på Breviksterminalen, noe som betyr at det har blitt Norges nest største containerhavn. Innkjøp av ny kran er en del av vår handlingsplan for utskiftning av utstyr. Av hensyn til omgivelsene besluttet vi å fremskynde anskaffelsen av ny og mindre støyende kran. Når Frier Vest Havneterminal åpner i 2025, vil krana flyttes dit for å operere den nye containerterminalen.

 

Ny kran vil støye mindre enn de gamle

Løftekapasitet på 125 tonn og arbeidsradius på 51 meter, gir både større løftekapasitet og lengre rekkevidde sammenliknet med de to kranene vi har på Breviksterminalen i dag. Krana har en mindre og mer effektiv dieselelektrisk motor som støyer mindre enn dagens kraner. Førerne av krana blir sittende høyere enn i de gamle kranene og dette vil gi bedre overblikk. Sammen med alt utstyr som er på markedet for demping av støy, ligger alt til rette for mer sømløs og mindre støyende krankjøring sammenliknet med tidligere.

 

Kran settes i full drift i løpet av de neste ukene

I forrige uke deltok to kranførere og havnedirektør Torben Jepsen på test og overtagelse av krana i Antwerpen. Deretter har krana brukt fire dager på seilingen til Norge og forventes å ankomme torsdag. I ukene som kommer skal alle som jobber på Breviksterminalen gjøre seg kjent med krana og vi har til hensikt å sette den i operasjon så snart som mulig.

Sist vi anskaffet ny kran var i 2012, så dette er en stor begivenhet for oss i Grenland Havn!

 

Saken ble publisert 12. juni 2023.

 

 

Anbefalte innlegg