Dåp av Yara Birkeland hos Grenland Havn i Brevik

H.K.H Kronprins Håkon kommer til Porsgrunn for å delta på feiringen og dåp av Yara Birkeland fredag 29. april. Verdens mest klimavennlige og innovative containerskip skal feires på Grenland Havn IKS sin kai utenfor administrasjonsbygget i Brevik.

 

 

VERDENS FØRSTE AUTONOME OG FULLELEKTRISKE CONTAINERSKIP

Verdens første autonome og fullelektriske containerskip, Yara Birkeland, settes i kommersiell drift våren 2022. Da vil det frakte fullgjødsel fra Yaras fabrikk på Herøya til Breviksterminalen. Høsten 2020 gjorde vi en test av lasting og lossing av skipet ved Breviksterminalen. Skipet har kapasitet til å frakte 104 20-fots containere som vil bli omlastet til større rutegående containerskip ved Breviksterminalen. I full drift vil Yara Birkeland kunne erstatte 40 000 turer med dieseldrevet lastebiltransport per år.

Yara Birkeland er et ambisiøst pionerprosjekt med mål om å sette Norge på kartet som en ledende grønn skipsfartsnasjon. Mange norske aktører har bidratt til å realisere prosjektet. Kongsberg Maritime har ansvaret for alt av teknologi og utstyr. Skipet er bygget av verftet Vard og Massterly vil drifte skipet. Støtte fra Enova har vært avgjørende, og flere andre aktører har bidratt til dette partnerskapet.

Yara Birkeland får navnet sitt etter fysikkprofessor Kristian Birkeland. På starten av 1900-tallet var han sentral i utviklingen av en prosess for fremstilling av salpeter til bruk som kunstgjødsel. Denne industriutviklingen dannet grunnlaget for selskapet Norsk Hydro, selskapet som i dag er kjent som Yara og driver verdensomspennende industri for mineralgjødsel.

 

 

DÅP OG FEIRING FREDAG 29.APRIL PÅ HERØYA OG I BREVIK

Feiringen av Yara Birkeland den 29.april vil starte med at Kronprinsen besøker Yaras anlegg på Herøya Industripark med blant annet en heistur opp i 23.etasje. Han vil gå ut på toppen av Prilletårnet og få utsikt over Herøya Industripark, Frierfjorden og store deler av ruta der Yara Birkeland skal seile. Arrangementet med dåp og feiring av Yara Birkeland vil skje på Englandsbrygga i Brevik. Totalt 500 5.-7.-klassinger ved Brevik, Grønli, Klevstrand og Stridsklev skoler er invitert av Yara til å delta på markeringen her i Brevik.

Vi i Grenland Havn IKS ser frem til at Yara Birkeland skal komme i kommersiell fart og gleder oss til dåpsfeiring i idylliske omgivelser i Brevik.

 

Informasjon fra Statsforvalteren om Kronprinsbesøket finner du her.

Mer informasjon om prosjektet og skipet Yara Birkeland finner du her.

 

 

 

Artikkelen ble publisert 8.april 2022.

Anbefalte innlegg