Dette er fremtidens infrastruktur for CO2-håndtering

Arbeidet med CO2-håndtering er et eksempel på hvordan Grenland Havn tilpasser seg og utnytter havnens strategiske plassering. – Prosjektet har løftet Grenland Havn som selskap, sier havnedirektøren.

Foto av sjøsettingen av CO2-skipet «Northern Pathfinder».
Sjøsettingen av «Northern Pathfinder» i april 2024. Foto: DSOC.

Ved siden av sementfabrikken Heidelberg Materials i Brevik arbeider Grenland Havn med å tilrettelegge for en fremtid der bærekraft står i sentrum. Som et tegn på hva som kommer, vil skipet «Northern Pathfinder» fra begynnelsen av 2025 ligge i opplag ved Breviksterminalen.

CO2-hub for fremtiden

Når Grenland Havns containertrafikk flyttes til nye Frier Vest Havneterminal i løpet av 2026, vil Breviksterminalen fortsatt være en viktig arena for innovasjon og aktivitet – nå som en del av en storstilt satsing på CO2-fangst og -lagring (CCS).

På sikt er målet å etablere Breviksterminalen som en CO2-hub.

Når CO2-skipene tar imot CO2 fra Heidelberg-fabrikken i Brevik, vil det være restkapasitet på fartøyene. Grenland Havn ønsker å legge til rette for at industrien i regionen i fremtiden kan få fraktet eventuell CO2 som de vil fange, og dermed få utnyttet all ledig kapasitet.

Spesialbygde løsninger på terminalen

I juni 2025 settes «Northern Pathfinder» i drift, og skipet skal seile fra Breviksterminalen til Northern Light sin CO2-terminal i Øygarden utenfor Bergen. Derfra vil CO2 bli transportert i en rørledning til sikker og permanent lagring under havbunnen i Nordsjøen.

Foto av rør som legges under terminaldekket på Breviksterminalen
Rørene som skal frakte flytende CO2 til skipene, er lagt under terminaldekket på Breviksterminalen.

Som en del av det nasjonale fullskala karbonfangstprosjektet «Langskip» har Grenland Havn investert i nødvendig maritim infrastruktur for å håndtere de store mengdene CO2 som fanges ved Heidelberg Materials.

– Sammen med Heidelberg Materials har vi gjort klart slik at skipene allerede fra dag én kobler seg til landstrøm, lagt rør i terminaldekket som frakter det ferdige produktet fra mellomlagringstankene og etablert en utlastingsarm ut til skipet. Prosjektet viser hvordan Grenland Havn tilpasser seg fremtiden samtidig som vi holder aktiviteten på havnen i gang, forklarer havnedirektør Torben Jepsen.

Utfordrende installasjon

Infrastrukturen på terminalen sikrer effektiv transport av CO2 videre til permanente lagringssteder, og er et viktig skritt i Norges ambisjoner om å redusere klimagassutslipp.

Prosjektet setter Grenland Havn i frontlinjen når det gjelder innovasjon og bærekraft i havnesektoren – men ikke uten utfordringer.

– Man skal ikke undervurdere hvor komplisert det er å installere teknisk utstyr på en containerterminal som er i full drift, sier Jepsen.

Foto av Torben Jepsen, havnedirektør i Grenland Havn.
Torben Jepsen, havnedirektør i Grenland Havn.

I tillegg til selve frakten av CO2 og landstrøm, tilrettelegger Grenland Havn for tjenester som avfallshåndtering, bytte av mannskap og mer.

Store krav til Grenland Havn

Prosjektet for CO2-håndtering er resultatet av et tett samarbeid mellom offentlige og private aktører, hvor Grenland Havn har spilt en sentral rolle som logistikk-knutepunkt.

– Vi er spesielt stolte av at et så stort prosjekt står på en offentlig kai, sier Jepsen.

– Det gir oss også muligheten til på sikt å motta og omlaste flytende CO2 fra andre prosjekter. Samarbeidet med Heidelberg Materials har vært en suksess, og vi ser frem til å videreutvikle flere bærekraftige løsninger for fremtidens industri.

Prosjektet viser at havnen kan tilrettelegge for storskala industriprosjekter som støtter fremtidens behov for bærekraftige logistikkløsninger.

– Vi kan trygt si at dette prosjektet har satt store krav til oss og løftet Grenland Havn som selskap.

Dronebilde av Breviksterminalen
Breviksterminalen er klargjort til CO2-håndtering. Foran i bildet er lastearmen som vil laste flytende CO2 over i «Northern Pathfinder». Bak containerne står mellomlagringstankene.

Anbefalte innlegg